Kreditvurdering: Hvad er det?

En kreditvurdering er et almindeligt værktøj, som låneudbydere bruger i forbindelse med udlån af penge. Det giver dem en idé om, hvorvidt det er fornuftigt af dem at give et lån til en specifik kunde eller ej. I denne artikel gennemgår vi først og fremmest, hvad en kreditvurdering er. Vi kommer også ind på, hvordan en kreditvurdering foretages og grunde til, hvorfor en låneansøgning afvises.

Definition: ‘Kreditvurdering’

Kort sagt er en kreditvurdering bankens vurdering af din økonomi. Kreditvurderinger bruges som en måde for bankerne at vurdere, hvorvidt deres kunder er kreditværdige eller ej. Er man kreditværdig, vil det sige, at man er i stand til at tilbagebetale et lån.

Hvorfor er en kreditvurdering nødvendig?

For at bankerne kan få et retvisende billede af, om du kan tilbagebetale dem, laver de en kreditvurdering af dig. Dermed vurderer de, hvor stor sandsynligheden er for, at de får deres penge igen. Naturligvis låner de ikke ud til personer, som de ikke regner med kan tilbagebetale beløbet.

En kreditvurdering er nødvendig for at finde ud af, om du kan tilbagebetale et evt. lån. Det er ikke kun for bankens skyld, at de foretager en kreditvurdering – det gavner også dig. Hvis du har optaget et lån, som du ikke kan betale tilbage, havner du hurtigt i økonomiske vanskeligheder, som er svære at komme ud af. Derfor kan det være en fordel, hvis banken nægter at låne dig penge. På den måde ender du ikke i en økonomisk situation, du ikke kan komme ud af igen.

Læs også: Hvorfor kan jeg ikke låne penge?

Hvordan kreditvurderer bankerne dig?

Der er flere faktorer, som bankerne kigger på, når de foretager en kreditvurdering af dig. Blandt andet indgår din indkomst, dit månedlige rådighedsbeløb og din bankhistorik i vurderingen. Bankhistorikken kan fortælle den potentielle låneudbyder, om du tidligere har betalt dine afdrag til tiden, hvor mange lån du førhen har optaget osv. Det giver en idé om, hvor stor sandsynligheden er for, at du kan betale et nyt lån tilbage.

Når du ansøger om et lån, skriver du under med NemID. Derved indhenter bankerne oplysningerne, som indgår i din kreditvurdering, på en sikker måde, hvor dine data ikke kan blive misbrugt. Derfor er det også vigtigt, at du til enhver tid angiver korrekte oplysninger. Gør du ikke det, afvises din låneansøgning.

Du får godkendt din låneansøgning, når banken har kreditvurderet dig og er kommet frem til, at de gerne vil låne dig penge. Herefter vil der typisk gå 1-2 hverdage, inden pengene står på din konto. I visse tilfælde kan du endda få pengene samme dag som ansøgningen.

Hvorfor fik jeg afslag på mit lån?

Afvises din låneansøgning, skyldes det, at du bliver vurderet som ikke kreditværdig. Det kan du ændre på ved f.eks. at øge din indkomst, nedbringe dine udgifter eller komme af med noget af din eventuelle eksisterende gæld. Alt dette vil medvirke til, at du fremstår som en mere attraktiv kunde for banken, fordi sandsynligheden for, at du kan betale et lån tilbage, øges.

Læs også: Sådan får du et billigt lån.

Lån på op til 500.000 kr.

Har du brug for at optage et lån på op til 500.000 kr., kan du med fordel ansøge gennem Ellafinans. Vi arbejder hårdt på at finde et lån, der passer netop til dig og din økonomiske situation. Start din ansøgning ved at trykke på knappen nedenfor.