Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Rigtig mange mennesker havner i RKI. Det er et register over dårlige betalere, som man ender i, hvis man ikke kan betale sine afdrag på f.eks. lån i en længere periode. Vi gennemgår i denne artikel, hvad RKI er, hvordan man havner der, og ikke mindst hvordan man slettes igen.

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information. Det er et register over dårlige betalere, som er ejet af Experian. En person havner i registret, hvis vedkommende i en længere periode ikke har overholdt sine betalingsaftaler. Banker og virksomheder, der arbejder med lån og lign., er kunder i RKI og kan se, hvem der står registreret.

Eftersom man først kan låne penge, når man er fyldt 18 år, er det også minimumsalderen for at være registreret i RKI. Der findes to registre: det åbne og det lukkede. Nedenfor gennemgår vi de to.

Det åbne register

En person bliver registreret i det åbne register, hvis han/hun skylder mere end 1.000 kr. Når man står i det åbne register, kan alle RKI’s kunder se registreringen.

Det lukkede register

Det lukkede register er for dem, der skylder mindre end 1.000 kr. Står du i det lukkede register, er dine oplysninger ikke tilgængelige for RKI’s kunder.

Læs også: Konkurrence på markedet sikrer dig bedre lånetilbud.

Hvordan ender man i RKI?

En kreditor kan indberette en person til RKI, hvis de har sendt tre skriftlige rykkere til vedkommende, der skylder dem penge. Derudover skal der i den sidste rykker være advaret om indberetningen. Beløbet skal desuden være på over 200 kr., og begge parter skal være enige i, at skyldneren skylder penge til virksomheden.

Offentlige myndigheder kan indberette personer til RKI, hvis de vil inddrive offentlig gæld. For at dette kan ske, skal gælden dog være på minimum 7.500 kr. Derudover skal der gå fire uger fra, at skyldneren advares om indberetningen til, at registreringen finder sted.

Konsekvenser ved at stå i RKI

Den største konsekvens ved at stå i RKI omhandler ens lånemuligheder. Når man står registreret, har man svært ved at låne penge i banken og online. Derudover kan man få problemer med at oprette telefonabonnementer, og det er ikke sikkert, at alle håndværkere har lyst til at arbejde for en.

Læs også: Forbedr din låneansøgning.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Der findes to måder, hvorpå du kan komme ud af registret over dårlige betalere. Nedenfor gennemgår vi dem kort.

Den første måde er at betale det eller de lån ud, som du skylder. Når du har gjort dette, slettes du fra registret. Husk dog at sikre dig, at låneudbyderen indberetter det, når din gæld er indfriet. Det er nemlig deres ansvar at sørge for, at du fjernes igen.

Udover ved at betale gælden ud fjernes man også automatisk fra registret efter fem år. Selvom du efter de fem år er slettet fra registret, skal du stadig betale din gæld tilbage.

RKI-registrering kan være en fordel

Selvom det lyder voldsomt at stå i et register over dårlige betalere, kan det faktisk være en fordel for nogle. Med en registrering i RKI er det nemlig meget svært at få lov til at låne penge. Hvis man har svært ved at holde sig fra at optage lån, kan det derfor være en hjælp at være registreret.

Tjek, om du er registreret i RKI her.

Findes der andre registre?

Udover RKI findes også Debitorregistret. Debitorregistret er en del af Bisnode-koncernen. Samlet er det de to største registre over dårlige betalere i Danmark.

Du kan tjekke, om du står registreret i Debitorregistret her.

Lån trods RKI

Står du registreret i RKI, skal du ikke gøre dig store forhåbninger om at få lov til at låne flere penge. Det er nemlig de færreste, der vil låne penge til en person, der er stemplet som dårlig betaler. Fokuser i stedet på at få betalt din gæld ud hurtigst muligt frem for at optage ny gæld.

Har du brug for et lån, hjælper Ellafinans dig gerne. Vi formidler lån på op til 500.000 kr. Tryk nedenfor og påbegynd din ansøgning.