Hvor meget koster et lån?

Nogle mennesker ender med at betale alt for meget for deres lån. Det kan have store konsekvenser for deres økonomi langt ud i fremtiden. Derudover er det en stressfaktor ikke at have styr på økonomien og ikke vide, hvornår man bliver gældfri.

Hvilke lån er dyrest?

Nogle lån er dyrere end andre, og det skal man være opmærksom på, inden man låner penge. Vi gennemgår forskellige typer af lån i de nedenstående afsnit, så du kan få overblik over, hvilke lånetyper der er de dyreste.

Ønsker du at låne penge, kan Ellafinans hjælpe dig. Du kan ansøge om et lån på op til 500.000 kr. ved at trykke nedenfor.

Læs også: Hvorfor kan jeg ikke låne penge?

Realkreditlån

Realkreditlån er en af de billigste lånetyper. Renten er meget lav, fordi lånet betales tilbage over en periode på mellem 30 og 50 år. Derudover bruges realkreditlån normalt til at finansiere en bolig, og derfor kan man ikke optage et realkreditlån og bruge det på hvad som helst. Realkreditlån stilles som sikrede lån, hvor boligen normalt stilles som sikkerhed. Det får også prisen på lånet til at falde.

Banklån

Banklån er en almindelig lånetype, som mange mennesker har optaget. Det kan være i forbindelse med køb af bolig, køb af bil, opstart af virksomhed el.lign. Det er en lidt dyrere lånetype end realkreditlån. Renten er lavere på banklån end ved f.eks. forbrugslån, og derudover kan oprettelsesomkostningerne være lavere ved banklån. Nogle vælger at skifte bank, hvis de mener, de betaler for meget for deres lån.

Forbrugslån

Forbrugslån kan i princippet finansiere hvad som helst, hvilket er en af grundene til, at de er blevet så populære over de seneste år. Forbrugslån varierer meget i størrelse, og der er stor forskel på, hvad de koster. Hvis man f.eks. låner 500.000 kr., kan man i visse tilfælde få det til samme eller næsten samme pris som i banken. Optager man et lån på f.eks. 10.000 kr., som man betaler tilbage over relativ kort tid, bliver lånet dyrere.

Konkurrencen er stor mellem låneudbydere, der tilbyder forbrugslån, og det kan du mærke som forbruger. Der findes mange forbrugslån til gode priser, men der er også en helt del dyre forbrugslån med høje renter og gebyrer. Derfor bør du være helt sikker på, at du har råd til at betale pengene tilbage, inden du optager et forbrugslån.

Læs også: Konkurrence på markedet sikrer dig bedre lånetilbud.

Hvor meget bør et lån koste?

En god måde at finde frem til, hvor meget man betaler for sit lån, er ved at se på ÅOP’en. Tallet beskriver de samlede omkostninger, der årligt er i forhold til det lånte beløb. Renten fortæller, hvor meget man hver måned betaler i forhold til lånebeløbet, men det er kun i ÅOP’en, at samtlige udgifter er medregnet. Hvis du er bange for at betale for meget for dine lån, bør du derfor se på ÅOP’en.

En ny lov fra 2019 sikrer, at ÅOP’en ikke overstiger 35 %. Tidligere kunne man finde eksempler på lån med en ÅOP på 800 %.

Lav rente er ikke altid lig et billigt lån

Selvom et lån med en lav rente normalt bliver anset for at være billigt, er det ikke altid tilfældet. Flere lån med en lav rente kan faktisk vise sig at være dyrt i længden. Det skyldes, at der bag en lav rente kan gemme sig månedlige gebyrer, oprettelsesomkostninger osv., der løber op i mange penge, og resulterer i, at du betaler mere end nødvendigt.

Det er derfor en god idé at se på ÅOP’en, når du skal vurdere, om du betaler for meget for dine lån. Her er alle omkostninger medregnet.

Sammenlign lån

Det vigtigste at gøre, inden man optager et lån, er at gennemsøge markedet efter det bedste tilbud. På den måde undgår man at betale for mange penge for noget, man kunne have fundet billigere.

At udvælge og sammenligne flere forskellige lån kan dog være en udfordring, fordi lånemarkedet er stort og til tider uoverskueligt. Derfor kan man overveje at bruge en lånesammenligner. Det er netop det, Ellafinans tilbyder. Her ansøger du online og modtager kun tilbud, der passer til dine søgekriterier.