Er den laveste rente altid den bedste?

Når du optager et lån, er det almindeligt at se på renten og ud fra denne vurdere, om lånet er dyrt eller ej. Men det er ikke altid, at den laveste rente også sikrer det bedste lån. I denne artikel gennemgår vi to forskellige typer af renter. Vi forklarer også, hvordan du nemmere kan finde det bedste og billigste lån til netop dig.

Hvad er renter udtryk for?

De fleste ved, at renter er noget, man betaler, når man har optaget et lån. Renter er også et udtryk for den risiko, låneudbyderne løber, når de låner penge ud. Jo højere renten er, desto større risiko løber de. Renten svarer derfor nogenlunde til prisen på lånet.

Du kan ansøge om et lån på op til 500.000 kr. her.

De højeste renter findes ved kviklån, mikrolån og andre lån, der tages online. Disse lån stilles normalt uden sikkerhed, hvilket får renten til at stige.

Lån i banken og hos et realkreditinstitut stilles med sikkerhed og betales normalt tilbage over en periode på flere år, og derfor kan de tilbyde en lavere rente.

Fast og variabel rente

Overordnet findes der lån med to forskellige typer af renter: variable og faste. Vi gennemgår her de to typer.

Lån med variabel rente

En variabel rente reguleres efter markedet. Hvis du optager et lån med en variabel rente, kan du altså risikere, at du pludselig skal betale mere i renter. Du kan til gengæld også komme ud for, at renten falder, og at dit lån derved bliver billigere.

Lån med fast rente

Har du optaget et lån med en fast rente, er du sikker på størrelsen på din månedlige ydelse i hele betalingsperioden. Det kan være en fordel, fordi du på den måde får bedre overblik over, hvor meget du hver måned skal betale af på lånet. Til gengæld kan det være en ulempe, hvis du har optaget et lån med en for høj rente. På den måde bliver det dyrt for dig igennem hele afdragsperioden.

Læs også: Samlelån: Bliv hurtigere gældfri.

Sikrer en lav rente et billigt lån?

Selvom man skulle tro det, betyder en lav rente ikke nødvendigvis, at du også får et billigt lån. Renten betaler du hver måned som betaling for den service, låneudbyderen yder dig. Der er dog næsten altid månedlige gebyrer, der kan løbe op i rigtig mange penge.

Derudover kan oprettelsesgebyret også koste dig rigtig mange penge. Låner du 100.000 kr., er det ikke ualmindeligt, at oprettelsesgebyret kommer op på 10.000 kr. Det er rigtig mange penge, og du bør derfor være opmærksom på alle ekstraomkostninger, når du vælger lån.

En god måde at finde ud af, hvor store de samlede omkostninger ved et lån er ved at se på ÅOP’en.

Hvad siger ÅOP’en om prisen på et lån?

Tallet for ÅOP dækker over de samlede udgifter, der årligt er ved lånet i forhold til det lånte beløb. Eftersom alle omkostninger er medregnet i ÅOP’en, er det en god idé at se på ÅOP’en, når du skal finde det bedste lån.

Det er fornuftigt at gå efter lån, hvor renten og ÅOP’en ligger tæt på hinanden. Det er nemlig et udtryk for, at der er få ekstraomkostninger ved lånet.

Kan alle ansøge om lån?

Når du har fundet ud af, hvordan du skal tolke tallet for ÅOP og renten, kan du begynde at lede efter lån. Det er dog ikke sikkert, at du kan få lov til at optage et. Alle låneudbydere har forskellige regler for, hvem der kan få lov til at låne penge hos dem. Kravene er opstillet som en sikkerhed for både långiveren og dig som låntager. Nogle af de krav, der går igen hos flere udbydere, gennemgår vi nedenfor.

Alder

For at låne penge skal man minimum være fyldt 18 år. Nogle långivere kræver dog, at man er ældre. Det skyldes, at ens økonomi skal være stabil nok, til at lånet kan betales tilbage.

Krav om indtægt

Hos langt de fleste låneudbydere skal man have en særlig indtægt for at få lov til at låne penge hos dem. Kravet er nogle steder minimum 120.000 kr. om året, mens tallet er højere hos andre. Det er vigtigt med en stabil indtægt, når man skal låne penge – ellers kan det være svært at betale lånet tilbage igen.

Dansk bopæl og dansk CPR-nummer

For rigtig mange låneudbydere er det også vigtigt, at låntageren har dansk bopæl og dansk CPR-nummer. Kravet er sat, så låneudbyderen kan være sikker på at få sine penge tilbage.

Ingen RKI-registrering

Det er de færreste låneudbydere, der låner penge ud til personer, der er registreret i RKI. Står du registreret i RKI, bør du derfor fokusere på at få indfriet din eksisterende gæld, før du optager ny.

Find dit næste lån med Ellafinans

Hvis du ønsker at finde det billigste lån, er det en rigtig god idé at sammenligne flere lån, inden du bestemmer dig. Det kan du bl.a. gøre hos Ellafinans. Du indtaster dit ønskede lånebeløb og din ønskede løbetid. Herefter indhenter Ellafinans tilbud til dig, der passer til dine kriterier. Du modtager tilbud fra forskellige låneudbydere, og du betaler først i det sekund, du godkender låneaftalen.